Mijngrensjuweel
Image default
Recreation / Pets

Weetjes over koeien

Voor melkveehouders is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan het welzijn van hun dieren. Een agrarisch advies bureau kan de veehouder informeren zodat de koeien een optimale verzorging krijgen. Dat is nodig voor het welzijn van de koeien en om kwaliteitsvolle melk te krijgen. De verkoopseisen voor melk zijn streng, een boer moet dus het beste uit zijn dieren krijgen. Koeien kunnen wel ingewikkelde dieren zijn, hieronder lees je enkele weetjes over de dieren.

– Koeien zijn erg sociale dieren. Koeien leven in groep en ze worden rustiger door de aanwezigheid van andere koeien. In de groepen leeft er altijd een rangorde, dat maakt dat koeien die onderaan de ladder staan genoeg leefruimte nodig hebben om de hogere dieren te ontwijken.

– Koeien grazen op een speciale manier. Om een pluk gras te pakken, slaan ze hun tong er omheen en duwen ze zo het gras tegen hun snijtanden in de onderkaak om het los te krijgen. Deze techniek maakt het koeien mogelijk om op korte tijd heel veel gras te eten, ze eten wel tot 80 kg gras per dag. Koeien die in weides staan, leggen soms tot wel 4 km per dag af om te kunnen grazen.

– Elke koe heeft een bepaalde comfort zone. Dat is de ruimte die koeien nodig hebben om te kunnen gaan zitten en weer op te kunnen staan. Elk obstabel in de ruimte ervaren ze als hinderlijk. Voor koeien in een stal moet de stal inrichting dus voldoende ruimte hebben zodat de koe kan liggen en opstaan.

– Een koe moet elke jaar een kalfje krijgen om melk te blijven produceren. Ook tijdens de zwangerschap, die 9 maanden en 9 dagen duurt, produceren koeien melk. Enkel de laatste 2 maanden van de dracht geven ze geen melk. Dat maakt dus dat melkkoeien 10 maanden per jaar melk geven.

http://www.wijsmanhandelenadvies.nl/