Mijngrensjuweel
Image default
Recreation / Pets

De tandarts

Wanneer iemand veel last heeft van een tand of kies zal deze persoon naar de tandarts gaan om te controleren of er iets ernstigs aan de hand is. In veel gevallen is de tand of kies ontstoken en zal de tandarts moeten ingrijpen. Wanneer een kies ontstoken is zal de tandarts de kies trekken. Dit zal echter alleen gebeuren als de tand of kies niet meer te redden valt, aangezien het altijd vervelend is om een tand of kies te trekken. Het kan heel pijnlijk zijn en veel mensen zijn hier angstig voor. Wanneer de tand of kies toch getrokken moet worden en de klant is te bang om het bewust te laten gebeuren, kan er gekozen worden om het trekken onder algehele narcose uit te voeren, zodat de patiënt niets van het trekken merkt.

De pijnlijkheid van een tand kan ook voortkomen uit een ontstoken pulpa. Dit is het levende weefsel in een tand dat bestaat uit zenuwvezels en bloedvaatjes. Ook kan de wortelpunt, ook wel de apex genoemd, ontstoken zijn en een abces veroorzaken. Wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen kan de patiënt koorts krijgen en kan de tand of kies zelfs verloren gaan.

Wanneer er een tandzenuw ontstoken is zal de klant een wortelkanaalbehandeling moeten ondergaan. Deze wordt uitgevoerd door een endodontoloog. Dit is een tandheelkundige die zich na zijn studie heeft gespecialiseerd in endodontologie. Door het gebruik van een operatiemicroscoop kan hij alle verschillende wortelkanalen goed van elkaar onderscheiden.

De wortelkanaalbehandeling heeft vaak een tijdsbestek van rond de 2 uur. Na de behandeling wordt vaak een vulling op de tand geplaatst. Het kan na de behandeling nog een aantal weken duren tot de ontsteking volledig verdwenen is. Wanneer dit het geval is, zullen ook de pijnklachten bij de klant verdwijnen.

Bij het eerder besproken geval waarbij de apex is ontstoken, zal de klant vaak doorverwezen worden naar een kaakchirurg die een operatie zal uitvoeren om de ontsteking te verwijderen.

 

https://orfeokliniek.nl/