Mijngrensjuweel
Image default
Recreation / Pets

Petten, hoeden en mutsen

Ken jij de Nederlandse spreekwoorden en de Nederlandse gezegdes een beetje uit je hoofd? Er zijn er echt een hele hoop. Zoveel dat je waarschijnlijk niet alle Nederlandse spreekwoorden en de Nederlandse gezegdes kent en weet wat ze allemaal betekenen. Misschien heb je sommige gezegdes en spreekwoorden wel eens gehoord, maar weet je eigenlijk niet wat er nu echt mee bedoeld wordt. Logisch eigenlijk ook wel als je zou weten hoe veel Nederlandse spreekwoorden en Nederlandse gezegdes er zijn. Sommige hiervan vind je heel vaak terug in gesprekken in het dagelijks leven, maar andere zijn verouderd en worden tegenwoordig bijna niet meer gebruikt. Jammer eigenlijk, maar er zijn ook Nederlandse spreekwoorden en Nederlandse gezegdes die niet meer echt in deze tijd thuis horen omdat ze al zo oud geworden zijn.

 

Waarom bestaan spreekwoorden en gezegdes eigenlijk?

Hele goede vraag! Deze uitdrukking zijn in het leven geroepen om lastig uit te leggen standpunten en ingewikkelde redeneringen op een duidelijke en logische manier uit te kunnen drukken. Je kunt ze alleen niet vertalen in een andere taal. Buitenlanders weten namelijk niet dat die zinnen een andere betekenis hebben dan wat er letterlijk gezegd wordt.

 

Petten, hoeden en mutsen in uitdrukkingen

Wat opvalt wanneer je een beetje onderzoek doet naar de Nederlandse spreekwoorden en de Nederlandse gezegdes is dat hoofddeksels zoals petten, hoeden en mutsen heel regelmatig voorkomen in de zin. Je hebt waarschijnlijk al vaker gehoord van de uitdrukkingen ‘petje af’ en ‘onder een hoedje spelen’. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan ‘huilen met de pet op’, ‘wat een muts’ en ‘van de hoed en de rand weten’. Hoeden werden de afgelopen jaren niet zo heel veel meer gedragen, maar vroeger was het heel normaal om iets op je hoofd te dragen. Toch wordt het nu weer steeds hipper om een hoedje, petje of mutsje te dragen zoals een Trucker pet.

https://www.snapbacks.nl/