Mijngrensjuweel
Image default
Recreation / Pets

Wat is een consultant

Een consultant geeft advies aan een bedrijf of aan een professional op deskundig niveau. In principe kun je iedereen een consultant noemen of kun je jezelf deze naam geven aangezien het geen beschermde titel is. Als jij iemand een advies geeft kun je dit ook als consultancy benoemen. Toch kun je het onderscheiden met andere functies door een paar factoren. De eerste is dat een consultant HR een dienst levert in de vorm van advies aan iemand of een bedrijf die deze kennis niet heeft. In ruil staat een vergoeding voor de consultant. Verder is de consultant onafhankelijk en vrijwel altijd extern van het bedrijf. Verder is het wel professioneel en zo wordt er ook met elkaar omgegaan. Het is niet zo dat mensen met een biertje in de hand elkaar advies geven en dat consultancy noemen.

Het voordeel is dus dan een consultancy bedrijf onafhankelijk kan kijken naar problemen, oorzaken of oplossingen. Dit is voor bedrijven fijn omdat ze daar zelf niet op kunnen komen. Verder weten de bedrijven dat zij de kennis beschikken dus geloven zij daar in. Ze zijn vaak ook minder gevoelig voor bepaalde situaties in een professionele omgeving wat het resultaat kan beïnvloeden. Verder kan het soms goedkoper zijn om iemand in dienst te nemen dan een inhouse expert te gebruiken voor consultancy. Verder kunnen zij het smerige werk doen, wat veel mensen liever niet willen of kunnen doen die in het bedrijf werken.  

Er zijn veel soorten consultants. Zo heb je op het gebied van strategie een groot deel te pakken. Mensen geven dan advies op hoe de strategie anders zou moeten kunnen. Qua management is dit ook zo. Bij operations gaat het hoe bepaalde afdelingen te werk gaan. Denk aan een consultant salaris die er voor zorgt dat mensen een goed salaris krijgen wat niet ten koste gaat van de bedrijfsresultaten. Ook voor HR zijn er veel consultants.

http://www.cbbs.nl/