Mijngrensjuweel
Image default
Recreation / Pets

Lymfoedeem in de zomer

Eindelijk is het lekker weer in Nederland. Het kwik stijgt snel en de zon schijnt volop. De zomerkleding mag weer uit de kast en het vakantiegevoel komt weer naar boven. Naar een jaar hard gewerkt te hebben mag je weer lekker naar het zuiden van Europa om daar even lekker te genieten. Iedereen houdt wel van warm weer, maar wat hoe zit het als je lymfoedeem hebt? Dan kan het warme weer erg vervelend zijn.

Waarom lymfoedeem zo vervelend is, is omdat de huid erg opgezwollen is en met het warme weer wordt het nog erger. Lymfoedeem komt door het niet goed functioneren van het lymfesysteem. Je lichaam heeft een ophoping van eiwitten en vocht waardoor de huid opzwelt. Lymfoedeem kan aangeboren zijn, maar komt vaak opgezet na een behandeling zoals kanker. Voor mensen met lymfoedeem is het erg ongemakkelijk in de zomer. Zij schamen zich voor de ziekte en dragen daarom een lange broek of een kous eronder. Als je dan een korte broek draagt vinden vele het er raar uitzien. Om dit probleem op te lossen zou je gebruik kunnen maken van een arm sleeve die je arm bedekt waardoor het verborgen wordt.

Niet alleen het uiterlijk van iemand met lymfoedeem is nadelig voor hun. Het zomerse weer zorgt voor meerdere nadelen zoals:

  • De warmte en zon zorgen ervoor dat de bloedvaten meer uitzetten. Daardoor wordt er meer lymfe afgevoerd waardoor lymfoedeem kan toenemen.
  • Reizen naar een warmland is nadelig voor lymfoedeem. Door de druk verschil in het vliegtuig kan de zwelling verergeren. Daarnaast kan het lang stilzitten zorgen voor trombose.
  • Muggen kunnen lymfoedeem verergeren. Het gift wat de mug gebruikt bij het prikken in de huid kan er voor zorgen dat lymfoedeem verergert
  • Lange kleding kan ervoor zorgen dat de huid nog dikker wordt. Het beste is eigenlijk de huid te laat ademen, maar dat is lastig, omdat de huid ook beschermd moet blijven.

 

https://www.lymphedivas.eu/