Mijngrensjuweel
Image default
Recreation / Pets

Longeren en grondwerk de basis van het paardrijden

Longeren en grondwerk, de basis van het paardrijden

 

 

Algemene informatie over het longeren van het paard

Bij het longeren loopt het paard om de ruiter heen in regelmatig gevormde cirkels, hiermee kunnen wij het paard gymnasticeren vanaf de grond. Longeren is eigenlijk het zelfde als wat een ruiter doet wanneer hij op het paard zit maar hierbij word het paard niet belast. Een functie van longeren is dat je het paard zadelmak kunt maken en het paard in te rijden. Ook krijgt het paard conditie en zijn dagelijkse beweging. Longeren kan op verschillende manieren en daar heb je ook weer andere materialen voor. Tijdens het longeren moet je er wel opletten dat de longeerlijn nooit om je hand gaat zitten of om je benen kan slaan. Ga daarom rustig te werk tijdens het longeren.

Wat zijn de benodigdheden voor het longeren

  • Longe
  • Hoofdstel en/of kaptoom
  • Longeerzweep
  • Zadel of longeersingel
  • Dekje onder longeersingel
  • Hulp of bijzetteugel
  • Beenbeschermers
  • Handschoenen
  • Cap
  • Stevige schoenen

 

Hier vind u alle benodigdheden voor het longeren  > Longeren en Grondwerk <

Longe

Het belangrijkste materiaal voor het longeren is de longe. De longe is de longeerlijn. Een mooie lengte voor een longe is ongeveer 9 meter. Een katoenen of een geweven is het beste geschikt. Een longe die gemaakt is van nylon is goedkoper maar hij kan in je handen gaan snijden of zelfs brandwonden veroorzaken als je paard zich verzet of er vandoor gaat. Zorg daarom ook dat er geen knopen in de longe zitten.

Hoofdstel en/of kaptoom

Voor longeren word een trenshoofdstel gebruikt. Meestal met een gecombineerde neusriem en een bustrens. De teugels worden verwijderd van het hoofdstel of ze worden vastgebonden aan de keelriem.

Longeerzweep

Een longeerzweep is licht en lang. Een longeerzweep bestaat uit een hard gedeelte van ongeveer 2 meter lang en een slag van 2 meter. Het voordeel van een lange slag is dat de ruiter bij het paard nog aanwijzingen kan geven op het lijf. Een longeerzweep is meestal gemaakt van nylon

Zadel of longeersingel

Een singel bestaat uit 2 banden die verstelbaar aan elkaar vast zitten. Hierdoor kunnen ze op verschillende maten worden vastgezet. Aan de bovenzijde zijn ze voorzien van vele ringen waar de lijn doorheen kan gaan. Je kunt dus zelf bepalen op welke hoogte je de lijnen plaatst. Het vastmaken van een singel is heel eenvoudig. Hij word langs de buik en de rug van het paard bevestigd. Net achter de voorbenen van het paard. Het is heel belangrijk dat de singel niet te strak word vast gemaakt anders wordt de doorbloeding tegen gehouden. Een singel mag ook niet te los zitten want dan zou hij eraf vallen. 

Dekje onder de longeersingel.

Om te voorkomen dat de banden tegen de huid van het paard gaan schuren kun je een longeerdek gebruiken. Een longeerdek zit onder een longersingel. Een longeerdekje is een klein kussentje.

Bijzetteugels

Bijzetteugels zijn teugels. Er zijn verschillende hulpteugels voor het longeren. Verschillende hulpteugels zijn een gogue, chambon, pessoa-tuigje met broek of een gewoon touw.

Wat heb je verder nog nodig bij het longeren van een paard?

De benen van het paard moeten goed beschermd worden want de benen kunnen nog wel eens bezeerd worden. Gebruik daarom goeie beenbeschermers voor het paard. Verder moet je jezelf natuurlijk ook goed beschermen. Draag goeie handschoenen want de longeerlijn kan nog wel eens in je handen gaan snijden. Tijdens het longeren draag je stevige schoenen en een goede cap.

Al deze longeer producten en meer vind u op > 123Ruitersport <

De techniek van het longeren

De positie van de ruiter is in het midden van een cirkel. Je staat iets achter de schouder van het paard als je je paard voorwaarts wilt laten bewegen. Je zweep wijst op het zelfde moment iets achter de achterhand. Om je paard afteremmen beweeg je jezelf iets naar voren ter hoogte van de schouder van het paard. De zweep laat je dan zakken en neem de zweep eventueel weg van het paard. Om je paard de stoppen beweeg je jezelf voor de schouder van het paard en wijs met je zweep iets voor het hoofd of de voorbenen van het paard. Het is belangrijk dat je je paard niet eindeloos rondjes laat lopen. Stap nooit achteruit dat is een teken van onderdanigheid. Om te beginnen met longeren is 10 minuten lang genoeg en met een goed getraind paard een half uur tot 3 kwartier.

https://123ruitersport.nl/paard/longeren-grondwerk.html