Mijngrensjuweel
Image default
Dienstverlening

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van gelaagd glas

Gelaagd glas bestaat uit twee of meer glasbladen die met elkaar verbonden zijn door een speciale folie van kunststof, die bestand is tegen scheuren en die, zelfs bij gewelddadige breuk, de glasstukken bijeen houdt, waardoor mogelijke snijwonden worden voorkomen.

Deze folie is doorzichtig en wordt aangeduid met de initialen PVB (dat wil zeggen Polyvinyl Butyral), door middel van thermische en pers procédés hecht zij zich perfect aan het glas, waardoor uitstekende veiligheidsvoorwaarden worden gegarandeerd.

Om een basisbescherming tegen ongevallen te waarborgen, moet deze folie ten minste 0,38 mm of 0,76 mm dik zijn (twee folies van 0,38 mm worden tegen elkaar geplaatst).

Wanneer gelaagd glas breekt, lijkt het sterk op een spinnenweb; zoals bij een voorruit na een botsing, verspreiden de glasscherven zich niet, maar blijven zij op hun plaats, vastgehecht aan de folie, en vormen zij geen gevaar voor de veiligheid van mens of dier.

 

Gelaagd glas: hoe herken u het?

Het herkennen van dit type glas is heel eenvoudig, kijk er gewoon naar in profiel, u zult ten minste twee platen zien, gewoonlijk elk 3/4 mm dik, in het midden gescheiden door een dunne doorzichtige strook van iets andere tint en dikte minder dan 1 mm .

Kenmerken van gelaagd glas: veiligheid en akoestiek
Op basis van de verschillende diktes van de bladen, maar vooral met betrekking tot het aantal folies en hun behandeling, kan dit glas worden gebruikt voor verschillende behoeften en om specifieke problemen op te lossen.

 

Preventie van ongevallen

Wij hebben gezien hoe een enkele folie van 0,38 mm, aangebracht tussen twee ruiten, al voldoende kan zijn om ongevallen te voorkomen.

Door het aantal folies te verhogen en ze te overlappen, waardoor diktes tussen de ruiten van 0,76 tot 2,28 mm ontstaan, kan men splintervrij veiligheidsglas verkrijgen om zich tegen indringers te beschermen.

 

Ruisonderdrukking

Een andere belangrijke eigenschap van gelaagd glas is dat het een uitstekende bescherming kan bieden tegen lawaai. Onze levenskwaliteit kan ernstig worden aangetast door lawaai.

De geluiden die wij zonder ongemak horen en die ons in staat stellen te rusten, bedragen ongeveer 30 dB, op een gefluisterde stem na, de leeszaal in een bibliotheek of de wind die boomtakken beweegt.

De perceptie van lawaai varieert van persoon tot persoon, maar over het algemeen stoort lawaai boven deze drempel ons en maakt het ons gespannen en vatbaar, ook al zijn we eraan gewend en beseffen we het niet.

Wanneer bij gelaagd glas een speciale geluidwerende en zeer elastische folie wordt gebruikt, die als schokdemper tussen de twee glasbladen fungeert, worden de trillingen beperkt en krijgt u een beter akoestisch comfort.