Mijngrensjuweel
Image default
Dienstverlening

Wat te doen bij een kortsluiting

Het kan wel eens eng zijn als je ineens een kortsluiting meemaakt in je huis en je stroom uitvalt. Vooral als je het nooit eerder gehad hebt weet je soms niet altijd wat je kan doen om het te verhelpen. Je kan het proberen de kortsluiting zelf op te lossen, maar als je het toch niet vertrouwt kan je een elektricien spoeddienst inschakelen om je verder te helpen. Het belangrijkste in alle gevallen is wel om een koel hoofd te bewaren en niet gelijk in paniek te raken, ook al kan zo’n situatie overweldigend zijn.

Zelf doen of niet?

Het eerste wat je je kan bedenken is het inschatten of je zelf de kortsluiting kan verhelpen of niet. Dit heeft wel te maken met wat voor soort kortsluiting er is, maar bij hele simpele gevallen zoals als het in een apparaat zit kan het makkelijk zelf gedaan worden. Maar als je het toch niet vertrouwt of je hebt zelf niet veel ervaring kun je altijd een elektricien inschakelen om het te fixen voor je. Een elektricien inhuren kost wel wat geld, maar dan weet je zeker dat het goed gedaan wordt en dat er geen andere ongelukjes bij komen kijken.

Hoe je het zelf oplost

Als je het toch hebt besloten om het zelf te doen is het handig om als eerst op te zoeken waar de kortsluiting vandaan komt. Als het zit in een elektrisch apparaat dan kan je het zelf doen. Door te kijken in je meterkast kan je zien in welke groep in je huis de kortsluiting plaatsvindt. Om te zien welke apparaat de boosdoener is haal je alle apparaten uit het stopcontact, doet de stroom weer aan, en stop de apparaten dan een voor een er weer in. Als je stroom uitvalt nadat je een apparaat in het stopcontact steekt, heb je de boosdoener gevonden.