Mijngrensjuweel
Image default
Zakelijk

Zorg voor meer hygiëne in je horecazaak met deze tips

Misschien wist je het al, maar volgens de Warenwet moet ieder Horecabedrijf te voldoen aan de regels uit de “Hygiënecode voor de Horeca”. Dit is een code die speciaal is opgesteld voor horecabedrijven. Het is de bedoeling dat je je aan alle regels houdt, want er is niets belangrijker dan werken met goede hygiëneregels. Toch vinden veel horecabedrijven het lastig om goed de regels op te volgen. Zou jij graag meer duidelijkheid willen omtrent de horeca en de regels die hierbij komen kijken? Lees dan snel verder.

Het belang van productaansprakelijkheid

Ten eerste is het belangrijk om te weten wat er wordt bedoeld met productaansprakelijkheid. Het is namelijk zo dat er een risico bestaat dat een gast een claim indient. Waarom? Bijvoorbeeld omdat de gast denkt een voedselvergiftiging of een allergische reactie te hebben gehad van het eten van jouw horecazaak. Dit kan verkeerd aflopen, als je niet op de hoogte bent van het HACCP-beleid. Al klopt het niet wat de gast zegt, een slechte opvolging van het HACCP-beleid en de HACCP lijsten kan ervoor zorgen dat het slecht afloopt. 

Goed het beleid volgen

Maar hoe kun je dit beleid goed volgen? Denk hierbij aan dat medewerkers goed getraind zijn en dat de HACCP-lijst op orde is. Je zou dan dus kunnen stellen dat je slechts met een goed systeem de productaansprakelijkheid bij de leverancier of fabrikant leggen. Zo niet, dan ben je zelf de pineut als horecabedrijf. Ook handschoenen zijn enorm belangrijk. Vooral als eten wordt bereid of als er wordt gewerkt met eten. Toch is slechts met handschoenen werken niet per se de oplossing. Je moet namelijk ook regelmatig de handschoenen wisselen. Maak dit dus vooral duidelijk en zorg er ook voor dat je de juiste handschoenen hebt.

Kleding is ook een goed punt

Wat veel mensen niet weten, is hoe het precies zit met de richtlijnen omtrent kleding. Zo heeft Ieder horecabedrijf een eigen gastvrijheidsformule. In deze formule kun je onder andere vinden of je wel of geen bedrijfskleding hoeft te dragen. Iedere horecazaak bepaalt dit zelf. Toch wordt er vaak iets vergeten. Is het namelijk het geval dat bedrijfskleding niet nodig is? Dan is het wel belangrijk dat de kleding pas op het werk wordt aangetrokken. Je weet namelijk maar nooit hoeveel bacteriën op de kleding zit of is gekomen voordat de shift gaat beginnen. Maak dit dus vooral duidelijk bij de medewerkers. Ga naar Horeko om meer te leren over dit soort regels.