Mijngrensjuweel
Image default
Recreation / Pets

Draadalg bestrijden, je leest er alles over in het vijverhandboek

Draadalg bestrijden is geen eenvoudige klus. Maar wat is het eigenlijk? Algen zijn lage plantaardige organismen, die meestal in het water leven, die georganiseerd zijn als eencellige organismen of als meercellige organismen. De naam alg is een veelgebruikte, niet-biologische naam. Meer dan 3 miljard jaar geleden begon het leven met de eerste groene wezens, de archebacteriën en cyanobacteriën. Deze worden ook wel blauwalgen genoemd. Ze hebben niet veel nodig om van te leven. Voedingsstoffen uit het water, zoals fosfaat en nitraat, maar vooral voldoende zonlicht, zijn voldoende voor hen.

Draadalg bestrijden gaat het beste als je weet hoe ze ontstaan

Algen produceren biomoleculen uit water en kooldioxide. De groene stof chlorophfeyll, die zonlicht omzet in energie (fotosynthese), is aanwezig in de cellen van de algen. Met behulp van licht, kooldioxide (CO2) en voedingszouten (fosfaat, nitraat, etc.) groeit de celstof van de alg en produceert vetten, eiwitten en suiker.

Groene algen en draadalgen in tuinvijvers

Groene algen omvatten ook draadalgen en veel voorkomen in vijvers. In de klassieke classificatie van algen worden de chloromonadophyta, geelgroene algen, goudalgen, diatomeeën en bruinalgen tot de heterocontofytagroep gerekend.

Filamenteuze algen worden ook wel draadalgen of vijverschuim genoemd. Ze verschijnen als fijne groene draden die zwevende tapijten vormen en vaak door de wind over de vijver worden bewogen. Deze algen komen vaak voor op rotsen, ondergelopen bomen, andere waterplanten en steigers.

Algenproblemen

Algen zijn voor het grootste deel van weinig waarde voor de tuinvijver. De draadalgen en het plankton hebben een gigantische voortplantingssnelheid en hun plotselinge dood kan een zuurstoftekort veroorzaken. De zuurstof die nodig is voor de vissen in vijvers en meren kan worden geleverd door andere waterplanten die zonder de concurrentie van de algen zouden gedijen. Algenproblemen worden meestal veroorzaakt door een overmaat aan voedingsstoffen (nitraten en fosfaten) in de vijver. Vanaf het moment dat een vijver wordt aangelegd, worden er voedingsstoffen uit het milieu in gespoeld. Hoe ouder een vijver wordt, hoe meer voedingsstoffen zich hebben opgehoopt en hoe gevoeliger voor algenproblemen.


In het vijverhandboek wordt precies uiteengezet wat je kan doen om de draadalg te bestrijden, zodat je weer optimaal kunt genieten van een prachtige vijver. Meer over het draadalg bestrijden via Vijverhandboek.