Mijngrensjuweel
Image default
Mode en Kleding

Zo kies je een juwelier

Er zijn honderden juweliers in Nederland en Belgie. Dat maakt het er niet makkelijker op om er eentje te kiezen. Want hoe bent u zeker dat u geen verkeerde keuze maakt? Een juweel kost vaak handenvol geld. Een miskoop is dan wel het laatste dat u wilt.

Maar maak u geen zorgen. Wim Meeussen, juwelier in Antwerpen, geeft enkele tips om een juwelenzaak te kiezen:

Bekijk de collectie

Elke juwelier heeft een eigen stijl, een persoonlijke vormgeving die zich doortrekt doorheen de collectie. De ene ontwerper houdt van heel minimalistische ontwerpen terwijl iemand anders misschien van meer versieringen houdt. Kijk dus eerst naar de stijl. Want die moet aansluiten bij uw persoonlijke smaak. Gelukkig kunt u tegenwoordig meerdere juweliers vergelijken door hun website te bezoeken en pas daarna naar hun winkel te gaan.

Kies voor een goudsmid

Het is een goed idee om voor een goudsmid te kiezen in niet zomaar de eerste de beste juwelenwinkel. Een goudsmid maakt zelf juwelen. Andere zaken kopen die bij een groothandel in. Het voordeel is dus de productkennis en de snelheid van aanpassingen/herstellingen. Een goudsmid kan zonder problemen maatwerk leveren en heel snel aanpassingen doorvoeren. Zulke dingen zijn bij een inkoper niet altijd mogelijk. 

De locatie

Vandaag de dag zijn er heel veel webshops die juwelen verkopen. Toch is het interessanter om een fysieke winkel te bezoeken. Want een foto van een juweel ziet er altijd anders uit dan het echte exemplaar. Op een foto is het moeilijk om de kleur, textuur en grootte in te schatten. En u kunt het juweel ook niet passen. Een echte juwelier bezoeken, zoals Wim Meeussen in Antwerpen, is dus interessanter.

Vergelijk de labels

Sommige juweliers hebben kwaliteitslabels om hun vakkennis aan te tonen. Hierdoor kunt u met een gerust hart bij deze mensen iets kopen. Andere juweelzaken hebben dit misschien niet. Dat hoeft niet meteen een probleem te zijn, maar het kan wel een invloed hebben op de kwaliteit. Vergelijk dus goed.