Mijngrensjuweel
Image default
Mode en Kleding

Hoe wordt de waarde van Bloedkoraal bepaald

Vorige week liep ik door het centrum van Amsterdam. In het centrum kwam ik een winkeltje tegen met antieke sieraden. Mijn oog viel direct op de prachtige bloedkoralen kettingen met rode kralen. De dame in het winkeltje vertelde mij over de kostbaarheid van bloedkoraal. In dit blogje geef ik antwoord op de vraag ‘Hoe wordt de waarde van bloedkoraal bepaald?’. 

Hoe bepaal je de waarde van bloedkoraal?

Bloedkoraal is afkomstig van koraal uit de Middellandse Zee. Vroeger werd dit koraal gewonnen uit de zee om sieraden mee te maken. Tegenwoordig is dat verboden. Omdat het de koraalriffen beschadigd. Dit heeft grote gevolgen op de visstand. Doordat het alleen is toegestaan om antieke bloedkoralen sieraden te verkopen, is het nog kostbaarder geworden. Hoeveel het sieraad waard is ligt aan verschillende factoren. De waarde wordt bepaald door de combinatie van kleur, kwaliteit, gewicht, grote en slijpvorm. 

Hoe groter en zwaarder de bloedkoralen kralen, hoe kostbaarder de sieraden worden. Het aantal millimeter en de hoeveelheid gram, heeft dus een grote invloed op de prijs. Daarnaast is ook de kleur belangrijk, omdat dit laat zien hoe goed de kwaliteit is. Bloedkoralen kralen die weinig beschadigingen hebben, zijn duurder.

Soorten sieraden

Bloedkoraal is in veel verschillende soorten sieraden verwerkt. Koop bloedkoralen kettingen, gouden ringen met bloedkoraal of bloedkoralen armbanden. Veel van deze sieraden werden vroeger in verschillende klederdrachten gedragen. Daarom kun je in Nederland zoveel antieke bloedkoralen sieraden vinden.

In de gouden ringen zijn vaak de kralen aan een kant plat geslepen, zodat ze in de ring geplakt konden worden. Dit deden ze ook bij oorknoppen. Verder werden er vaak bloedkoralen colliers gedragen. Hierbij werden de kralen gerijgd aan een gouden ketting. De schakelkettingen werden zo klein mogelijk gemaakt, zodat het gat in de kraal niet heel groot hoefde te zijn. Het is zonde om van de kostbaar product veel weg te slijpen. 

Ben jij ook benieuwd naar bloedkoralen sieraden? Bekijk hier antieke bloedkoraal sieraden.