Mijngrensjuweel
Image default
Bedrijven

De UFI code in een notendop

Sinds het begin van dit jaar moeten gevaarlijke stoffen en mengsels een zogenaamde ‘UFI code’ krijgen. Deze code, ook wel de Unique Formula Identifier, bevat zestien tekens bestaande uit hoofdletters en cijfers. Maar wat betekenen deze zestien tekens nu precies? Hieronder vind je meer uitleg over de werking van deze code.

Wat is het doel?

De Europese Unie wilt ervoor zorgen dat gevaarlijke stoffen die mogelijk gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid, kunnen worden geïdentificeerd. In een geval van nood kunnen de vergiftigingencentra deze informatie gebruiken om erachter te komen wat precies de inhoud van een product is en waar het is gemaakt. Bijvoorbeeld als er een ongeval is gebeurd met iemand die in aanraking is gekomen met een gevaarlijke stof, dan bellen getuigen het vergiftigingencentrum. Een medewerker hiervan vraagt dan naar de code, die je vervolgens aan hem of haar opleest. Deze code is internationaal, waardoor er dus overal ter wereld sneller en veiliger kan worden gewerkt.

Hoe wordt de UFI code gemaakt?

Het UFI wordt beheerd door het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA). Bij hen moet een fabrikant van een product de chemische- en toxicologische samenstelling en extra informatie zoals merknaam en kleur indienen. Dan wordt door het ECHA een code gegenereerd die de fabrikant op de labels van alle producten moet zetten. De code is dus verbonden aan een unieke combinatie van product, productinformatie en fabrikant.

Hopelijk heb je nu meer duidelijkheid kunnen krijgen over de nieuwe regelingen over gevaarlijke stoffen die begin dit jaar zijn ingevoerd.

Wat is de UFI?