Mijngrensjuweel
Image default
Beauty en verzorging

Loop zonder pijn door door het leven lopen

Een heupoperatie is een serieuze ingreep die een lange herstelperiode vereist. Wanneer je van de operatietafels afstapt kan het herstel na een heupoperatie een hele uitdaging zijn. Als je de instructies van de arts opvolgt, naar je lichaam luistert en positief blijft, kun je volledig herstellen en weer een actief leven leiden.

Opdrachten

Patiënten die een heupoperatie, knieoperatie of een operatie aan de botten ondergaan, worden aangemoedigd om licht en gemakkelijk te beginnen als het gaat om fysieke activiteit. Wees dus niet bang dat het bewegen van je lichaam de operatie zal doen mislukken. Sterker nog, hoe actiever je na de operatie bent, hoe beter je af bent om complicaties te voorkomen en snel te herstellen. Het wordt aanbevolen dat een patiënt met een heupprothese zo vroeg mogelijk na de operatie begint met lopen. Bouw dan vanaf daar eerst met zachte bewegingen op. Zodra je weer op kracht bent gekomen, kunnen ze doorgaan met krachtige oefeningen zoals fietsen of gewichtheffen, naast andere activiteiten zoals yoga en pilates.

Revalidatie

Revalidatie is het proces van het herstellen van je kracht, bewegingsbereik en flexibiliteit. Het helpt bij het voorkomen van bloedstolsels en kan je zelfs helpen een tweede operatie te voorkomen. Het helpt je ook om sneller je normale routine op te pakken en vermindert het risico op complicaties na de operatie. De beste manier om te revalideren is door zowel voor als na de operatie te oefenen, maar ook tijdens het herstel. Dit kan zwemmen, wandelen of licht joggen zijn als het wordt getolereerd, maar vraag je chirurg om hun aanbevelingen. Voordelen van revalidatie omvatten minder kans op het ontwikkelen van bloedstolsels in je benen als je na de operatie korte bedrust hebt. Het vermindert ook de pijn in de dagen direct na de operatie, zodat je eerder naar huis kunt gaan dan verwacht.

Conditie op peil houden

Er is je misschien verteld om weg te blijven van de sportschool, maar het is belangrijk om je conditie op peil te houden. Er zijn veel manieren om dit te doen, afhankelijk van het advies van je chirurg en je fysiotherapeut. Enkele voorbeelden zijn wandelen en zwemmen. Je zou de meeste van deze activiteiten moeten kunnen doen zonder pijn of ongemak, zolang je het niet overdrijft. Het kan even duren voordat je weer in vorm bent na een heupoperatie. Actief zijn zal het herstelproces echter helpen versnellen door spierkracht op te bouwen en de flexibiliteit in je heupgewricht te verbeteren.