Mijngrensjuweel
Image default
Beauty en verzorging

Het effect van cafeïne op de huid

Het is verbazingwekkend! Cafeïne is geweldig in het vernauwen van de bloedvaten, het vermindert zwellingen en roodheid. Cafeïne werkt ontstekingsremmend, dus het helpt ook om een geïrriteerde huid te kalmeren. Na verloop van tijd kan cafeïne de zichtbaarheid van kapotte haarvaatjes en couperose verminderen. Plaatselijke toepassing van cafeïne kan ook helpen bij cellulitis, mits gebruikt in een crème of lotion. Cafeïne kan de huid strakker, helderder en minder wallen onder de ogen maken.

Koud brouwen is momenteel erg in opkomst, en dat geldt zowel voor je huid als voor je smaak. De methode om koffie te maken met koud water in plaats van heet water leidt tot gekoelde koffiebonen die zinken in plaats van rondzweven. Terwijl de bonen rusten, laten ze oliën en zuren los (de zuren ruik je als je een slok limonade of witte wijn neemt). Wanneer ze uiteindelijk in een kan worden gegoten om te drinken, hebben ze het vermogen gekregen om diep in je huid te zinken, waardoor die na verloop van tijd stevig en gezond blijft. Goed nieuws voor degenen die altijd hun kleinste poriën willen hebben!

Cafeïne, korean skincare en huid hebben een lange geschiedenis. Van verschillende cafeïnehoudende dranken zoals koffie, zwarte thee, groene thee en Yerba Mate wordt al lang gedacht dat ze de teint gladmaken – en er is wetenschappelijk bewijs dat cafeïne inderdaad goed is voor je huid. Cafeïne activeert adenosine-receptoren in je huidcellen (om eerlijk te zijn, zitten ze in alle cellen van je lichaam). Deze receptoren veroorzaken vernauwing van kleine bloedvaten (vasoconstrictie), waardoor de hoeveelheid bloed die de vetcellen bereikt tijdelijk wordt beperkt. Met andere woorden, cafeïnehoudende dranken veroorzaken plaatselijk een zone met verminderde bloedcirculatie. Zodra het bloed de vetcel verlaat, breekt het triglyceriden af tot vrije vetzuren, die via een proces dat lipolyse wordt genoemd, kleinere druppeltjes worden die door het lymfestelsel worden afgevoerd. Wat overblijft is een tijdelijk kleinere vetcel die vol zit met lipiden. Een door cafeïne veroorzaakte vermindering van cellulitis is slechts tijdelijk: zodra de lever alle cafeïne in je lichaam heeft gemetaboliseerd, worden die vetcellen weer zoals ze waren – dus helaas geen permanente cellulitisverwijdering hier. Maar als je regelmatig (en dan bedoel ik dagelijks) cafeïne drinkt