Mijngrensjuweel
Image default
Gezondheid

Wie was de heer Buteyko?

In 1923 werd in een dorpje in de omgeving Kiev, Oekraïne, Konstantin Pavlovich Buteyko geboren. Zijn carrière heeft hij gewijd aan het bestuderen van het menselijk lichaam en de relatie tot onze ademhaling.

De start van zijn carrière

Na de Tweede Wereldoorlog is hij gestart aan een medische opleiding aan het First Medical Institute in Moskou. Hij ontdekte tijdens zijn werk met ernstig zieke patiënten dat hoe terminaler de patiënt was, hoe dieper en sneller diegene deed ademhalen. Het lukte hem na vele maanden van onderzoek, om op basis van deze observatie vast te stellen hoe lang iemand nog te leven had.

Zijn eigen ademhaling

Prof. Buteyko had zelf last van een steeds verergerende hoge bloeddruk gecombineerd met hart- en nierklachten, welke artsen niet konden verhelpen. Zelf kwam hij tot de conclusie dat het wellicht aan zijn eigen ademhaling te wijten was. In oktober begon hij met dit uit te testen door minder diep en snel te ademen. Na verloop van tijd nam zijn bloeddruk af en verdwenen ook zijn andere klachten. Zodra hij echter weer dieper begon te ademen, kwamen al deze klachten ook weer terug. Zo kwam hij tot de conclusie dat de manier van ademhalen enerzijds genezing kan bieden, maar anderzijds ook de oorzaak van klachten kan zijn.

Verder onderzoek

In de daaropvolgende jaren begon hij met verder onderzoek naar de relatie tussen gezondheid, ziektes en ademhaling. Het onderzoek had een duur van 10 jaar en heeft hij met een team van 200 medische specialisten in zijn eigen laboratorium uitgevoerd. Aan de hand van dit onderzoek heeft hij een behandelingsmethode voor patiënten ontwikkeld, die vandaag de dag nog altijd wordt toegepast.

https://buteyko-limburg.nl/