Mijngrensjuweel
Image default
Onderwijs

Kinderboekenweek 2023, ideaal voor het cultureel zelfportret ckv

Hoe beleven je leerlingen straks de kinderboekenweek 2023?

Hoe sta jij als school tegenover boeken lezen? Moeten je kinderen bepaalde boeken verplicht lezen en/of ga je stimuleren om hun eigen keuzes te maken uit het onnoemelijk grote aanbod boeken? De kinderboekenweek 2023 kan een aanleiding voor je zijn om het leesgedrag van je leerlingen eens op de kaart te zetten. In scholen waar Culturele en Kunstzinnige Vorming een verplicht vak is, komen boeken zeker aan bod. Ze worden hoogstwaarschijnlijk opgenomen in het cultureel zelfportret ckv. Maar hoe zit het in jouw school? Is dit cultureel zelfportret al bekend in je school en bij je docenten? Je leest er hier meer over!

De kinderboekenweek 2023, scherp het cultureel zelfportret aan

Misschien is de kinderboekenweek 2023 dé gelegenheid om te starten met een cultureel zelfportret. Tenslotte maken je leerlingen hun zelfportret zo uitgebreid als ze willen. Boeken zijn heel toegankelijk en het is dan ook niet moeilijk om hierrond een zelfportret op te maken. Waaruit bestaat precies dat cultureel zelfportret en wat is de bedoeling ervan? Het is de bedoeling om een beeld te krijgen van wat kinderen aan cultuur en kunst beleven. Dit wordt in een portfolio gegoten. Als voorbereiding op de kinderboekenweek laat je je leerlingen hun (boeken)cultureel zelfportret opmaken. Ze beantwoorden de vragen: welke boeken heb ik al gelezen, welke boeken ben ik nu aan het lezen en welke boeken wil ik graag nog lezen? Laat ze dit uitbeelden in de vorm die zelf het prettigst vinden: een collage, een verzamelmap, een filmpje op YouTube bijvoorbeeld.

De volgende stap: een uitgebreid cultureel zelfportret

Het mini-cultureel zelfportret over boeken wordt de basis. Een volgende stap is om ook te vermelden hoe ze de boeken vonden, waarom ze deze hebben gelezen of waarom ze bepaalde boeken nog willen lezen. Met andere woorden: hoe beleven ze boeken? Laat het ze nu uitbreiden naar andere domeinen van kunst en cultuur: zang, muziek, toneel, circus, beeldende kunst… het kan niet op! Ook telkens wanneer er op school een workshop kunst en cultuur georganiseerd wordt, nemen ze hun beleving op in hun cultureel zelfportret. Het laat hen nadenken en gericht met cultuur bezig zijn. Het cultureel zelfportret is geboren!

https://kleinkunstig.nl