Mijngrensjuweel
Image default
Dieren

Schrikdraadapparaten

Schrikdraadapparaten zijn elektrische apparaten die worden gebruikt om vee binnen hun omheining te houden en roofdieren buiten te houden. Ze worden ook wel elektrische afrasteringen genoemd en zijn vooral populair in landelijke gebieden waar de kans op inbraak groot is. Schrikdraadapparaten werken door een elektrische stroom door een draad te sturen die rond het hekwerk is gewikkeld. Als een dier of persoon het hek aanraakt, krijgt hij of zij een schok die voldoende is om hen af te schrikken.

 

Er zijn verschillende soorten schrikdraadapparaten op de markt, variërend van draagbare eenheden voor gebruik op afgelegen locaties tot vaste installaties die worden gebruikt op boerderijen en ranches. De meeste schrikdraadapparaten werken op batterijen of op netstroom en hebben verschillende functies, zoals een instelbare stroomsterkte, timer en alarm.

 

Voordelen

Een van de belangrijkste voordelen van schrikdraadapparaten is hun effectiviteit in het afschrikken van ongewenste bezoekers. Of het nu gaat om dieren of mensen, de schok die door het apparaat wordt afgegeven, is voldoende om hen af te schrikken en ervoor te zorgen dat ze uit de buurt blijven. Dit maakt schrikdraadapparaten een populaire keuze voor boeren en ranchers die hun vee willen beschermen tegen roofdieren en diefstal.

 

Een ander voordeel van schrikdraadapparaten is hun gemakkelijke installatie. De meeste eenheden worden geleverd met gedetailleerde instructies en kunnen snel en gemakkelijk worden geïnstalleerd, zelfs door mensen zonder enige ervaring met elektriciteit. Daarnaast zijn ze ook relatief goedkoop in vergelijking met andere soorten hekwerk, waardoor ze een aantrekkelijke optie zijn voor mensen met een beperkt budget.

 

Nadelen

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik van schrikdraadapparaten. Sommige mensen vinden het onethisch om dieren te laten schrikken en zijn bezorgd dat het gebruik van elektrische afrasteringen schadelijk kan zijn voor het welzijn van het vee. Daarnaast zijn er ook gevallen gemeld waarbij mensen of dieren ernstig gewond zijn geraakt door schrikdraadapparaten.

 

Om deze problemen aan te pakken, zijn er enkele stappen die kunnen worden genomen.

–          Ten eerste is het belangrijk om het hekwerk regelmatig te inspecteren om er zeker van te zijn dat het in goede staat verkeert en dat er geen losse schrikdraden zijn die een risico vormen voor mens of dier.

–          Ten tweede moeten schrikdraadapparaten alleen worden gebruikt in combinatie met andere vormen van hekwerk, zoals houten palen of gaas, om te voorkomen dat dieren in paniek raken en gewond raken.

 

https://www.sietsejorna.nl/product-categorie/afrastering/schrikdraadapparaten/