Cavepromotor voor uw Liebherr wijnkast

Wijnkast kopen? Met de extra wijnkast waren de kerstdagen afgelopen jaar toch nog geslaagd. Onze eigen wijnkast was al vol met datgeen waarvoor een wijnkast bestemd is, wijn. En natuurlijk was de koelkast helemaal vol met alles wat naast wijn geconsumeerd wordt gedurende de kerstdagen De diepvrieskast deed zijn werk en liet alles netjes bevroren wat we, op het ijs na, niet gebruikten met kerst. Gelukkig waren de diepvrieskist en koelkast in de keuken geïntegreerd en moesten we niet naar de kelder zoals met de wijnkast. De wijnkast was ideaal, echter het enige nadeel was dat we geen plaats meer hadden in de keuken, dus was de kelder de enige oplossing. Hetgeen voor mij betekende dat ik, bij goede wijndrinkers op bezoek, heel wat trappen af moest lopen. Maar zonder wijnkast werkt het niet bij wijnliefhebbers zoals wij zijn. Afgelopen kerstdagen, die van 2015 dus, waren net als het jaar ervoor warm. Pinksteren was dit jaar kouder. De hele familie zou bij ons de kerstdagen doorbrengen, inclusief de verwachting dat wij die twee dagen uitgebreide kerstdiners zouden verzorgen. Binnen de familie stonden wij bekend als redelijk goede en creatieve “kokers” en het was lekker eenvoudig wanneer wij kookten. Ergens in september begonnen wij met het samenstellen van de diners voor beide dagen. Minimaal drie gangen is men van ons gewoond, vier kan eventueel ook, echter minder absoluut niet. Voor de eerste kerstdag hadden we als voorgerecht rode bieten carpaccio bedacht, als hoofdgerecht zeeduivel met grijze garnalen in een cognac saus en als nagerecht zelfgemaakt vruchtenijs met chocolade mouse. Natuurlijk hadden we voor bij de borrel vooraf kleine hapjes, ditmaal eenvoudig Hollands, bitterballen en frikandelstukjes begeleid door eigengemaakte sausen. Overigens de bitterballen en de frikandellen zouden we ook zelf maken. Na het nagerecht waren verschillende soorten Franse kazen, via een handelaar in Cornwall (met de beste Franse kazen en de beste informatie) gekocht, besteld en geleverd. Zoals van ons verwacht werd, maakten we een heel creatieve menukaart, alles moest perfect zijn. Het is altijd lastig voor dezelfde, verwende, mensen twee dagen achter elkaar het perfecte diner samen te stellen en ook nog iedereen tevreden te houden. Daardoor was het samenstellen van het diner voor de 2de kerstdag nog veel lastiger dan voor de 1ste dag. Uiteindelijk hadden we in onze ogen een perfect en toch volledig anders diner samengesteld. Het voorgerecht werd een tartaar van tonijn met een spiegelei van kievitsei op een bedje van eetbare bloemen. De bloemen zouden “drijven” in een chili – mango saus, lauwwarm. Het hoofgerecht moest een perfect filet van rund in roodwijn saus, op een bedje van selderij – aardappel puree met broccoli. En als nagerecht een originele sabayon, veel werk en een beetje een risico, maar met de ingrediënten op de juiste temperatuur moest het eigenlijk lukken. En natuurlijk daarna de heerlijke Franse kazen vanuit Cornwall geïmporteerd. Daarnaast hadden we voor het ontbijt en door de dag ook van alles nodig om de mensen te blijven en bevredigen. Na een dag of drie hadden we onze complete inkooplijst gereed. Wijnen had ik al besteld, bij werkelijk de beste wijnhandelaar, Wijnpromotor. Ik kende, het belangrijkste, mijn eigen smaak en daarnaast de smaak van onze gasten, Onze wijnkast in de kelder zou zijn werk doen, dus over de wijnen kon men nu al niet meer klagen, zoals altijd overigens. Vijf dagen voor de kerstdagen gingen we de inkopen doen. Vis werd bij de visgroothandel aan de kust gedaan, beter en verser kon niet en de keus is altijd gigantisch. Het vlees werd besteld bij de lokale slager en kon de volgende dag, geheel voorbereid opgehaald worden. We hadden daar ook vleeswaren voor de boterhammen besteld. De overige zaken gingen we bij de Makro inslaan. Alles wat we nodig hadden kregen we eigenlijk zonder probleem, tot we bij de kassa kwamen, de hele wereld stond daar. Maar ook daar komt een einde aan en uiteindelijk lag alles netjes naast de vis in de kofferbak. Thuis gekomen hadden we wat strijd bij het inruimen van de koelkast en de paar spullen die in de diepvries moesten. We moesten nog plaats vrij houden voor alles wat de volgende dag van de slager afgehaald moest worden, maar het zag er goed uit (op de bankrekening na, die was een stuk lager geworden). In de loop van de volgende dag had ik alles bij de slager opgehaald en met moeite in de koelkast gekregen toen ineens de bel ging. UPS met de Franse kazen van de kaashandelaar uit Cornwall. Waar moesten die nu weer koel opgeslagen worden, normaal kan dat zelfs buiten in de periode rondom kerst, maar met temperaturen van boven de 15 graden Celsius gaat dat niet. We hebben de koelkast helemaal leeggehaald en geheel opnieuw, wel overwogen, nogmaals ingeruimd en dat werkte. Alles paste en de kerstdagen konden niet meer kapot. We haalden een heerlijk flesje wijn, besteld en op tijd geleverd door Wijnpromotor, en bespraken de planning voor de komende dagen. Het was veel werk, maar het was leuk om te doen en het werd, waarschijnlijk, gewaardeerd. Twee dagen voor kerst besloten we nog een aantal inkopen te doen, we wilden voor iedereen een klein kerstgeschenkje halen en onder de kerstboom leggen. Het was veel te druk in de stad en was eigenlijk absoluut niet leuk, toen we veel later dan gedacht met alle kleine geschenkjes thuis kwamen, vond ik dat ik een koud flesje bier verdiend had. Ik opende de overvolle koelkast en pakte zonder te denken een flesje bier, bij de eerste slok ontdekte ik dat het lauw was. Ik opende de koelkast en tot mijn schrik deed hij niets meer. En de diepvriezer speelde zelfs geen koelkast meer, ook hij deed het niet meer. Heerlijk die gekoppelde apparaten. We waren wanhopig, veel geld leek verloren te raken en de kerstdagen zonder eten was ook geen leuk vooruitzicht. En buiten was het veel te warm, dus dat was ook geen oplossing. We klopten aan bij de buren, misschien konden ze ons helpen. Diepvriesspullen waren geen probleem, de diepvriezer van hun in de kelder had plaats genoeg en de rest paste keurig in hun wijnkast.

Meer informatie: www.cavepromotor.nl