Mijngrensjuweel
Image default
Cadeau

5 Vlaamse benamingen van relatiegeschenken of promotieartikelen

In het Vlaams zijn er andere benamingen voor relatiegeschenken of promotieartikelen. Ben je nieuwsgierig naar welke termen vlamingen gebruiken? In deze blog sommen wij deze woorden voor je op en leggen we je uit hoe de benaming tot stand komt.

BIC

In België is het merk BIC een soortnaam geworden. Het merk is een van de grootste producenten ter wereld van onder andere BIC aanstekers bedrukken en BIC pennen.

Het merk is zelfs zo bekend geworden, dat Belgen de term ‘balpen’ amper meer gebruiken, maar deze hebben vervangen voor de term ‘BIC’.

Een houwtouw

Zodra het weer mogelijk is om beurzen te bezoeken, merk je dat de vraag naar keycords toeneemt. Hiermee draag je bijvoorbeeld het toegangsbewijs van de beurs bij je. Is iemand uit Belgie op zoek naar een keycord? Dan zul je diegene horen praten over een ‘houwtouw’. Dit is een Vlaamse term voor keycord.

Koffietas

Een mok is een van de meest voorkomende relatiegeschenken. In België hebben ze een andere benaming voor dit relatiegeschenk: een koffietas. Deze Vlaamse term voor tas betekent officieel porseleinen kommetje om uit te drinken. Dus hoor je een Belg zeggen ‘mag ik een tas koffie?’, dan weet je dat het over een mok met koffie, oftewel een kop koffie, gaat.

Een zak

Heeft iemand uit Belgie het over een zak? Dan heeft diegene het niet over een jute zak maar over een tas. Dus waar wij een de term ‘papieren tas’ gebruiken, gebruiken ze in België ‘papieren zak’. En dat is niet het enige woord waar Belgen het woord ‘zak’ in verwerken. Wanneer men het heeft over een etui wordt het woord ‘pennenzak’ gebruikt.

Regenscherm

Wanneer het buiten pijpenstelen regent, zeggen we in Nederland ‘heb jij de paraplu bij je?’. In België zul je men horen praten over een regenscherm in plaats van een paraplu ‘Neem jij het regenscherm mee? Het zal precies gaan regenen’, hoor je iemand dan zeggen.